Vleermuisonderzoek van start

Begin mei doet de gemeente Oudewater vleermuisonderzoek. De onderzoeken gebeuren rond zonsondergang of zonsopgang.

Schrik niet als u ‘s nachts een persoon in een oranje hesje met een apparaat rond ziet lopen. Met vleermuisonderzoek wordt onderzocht welke vleermuissoorten in een bepaald gebied voorkomen. 

De gemeente Oudewater vindt het belangrijk om het aantal soorten dieren en planten te vergroten. Vleermuizen zijn een beschermde diersoort en mogen we niet expres verstoren of doden. Ook mogen we vaste rust- en verblijfplaatsen niet verwoesten.

Twee onderzoekers doen de vleermuisonderzoeken. Zij lopen ’s nachts rond door de straten van Oudewater op zoek naar vleermuizen. Het gaat om kraam- en winterverblijfplaatsen van alle vleermuissoorten. Zij zijn kwetsbaar bij werkzaamheden aan gebouwen en huizen. Vooral bij isolatiewerkzaamheden is het belangrijk om met vleermuizen rekening te houden.

Natuurvriendelijk isoleren

Wist u dat bij het isoleren van uw spouwmuur of dak vogels of vleermuizen dood kunnen gaan? Daarom is er een nieuwe aanpak ontwikkeld: natuurvriendelijk isoleren. Bij deze nieuwe manier krijgen vleermuizen de kans om te ontsnappen vóórdat er wordt geïsoleerd. En er komen nieuwe verblijfplaatsen voor de dieren, bijvoorbeeld met een nestkastje aan de muur of in de buurt van uw huis.

Gaat u zelf uw spouwmuur isoleren? Neem voor meer informatie contact op met de gemeente via energietransitie@oudewater.nl of 14 0348.