Oranje Bolwerck (Sint Janstraat)

De gemeente koopt in het plan Oranje Bolwerck 10 goedkope appartementen aan. Deze worden daarna verkocht aan geïnteresseerden uit Oudewater.

Het plan Oranje Bolwerck ligt op de cultuurhistorisch waardevolle locatie aan de Grote Gracht, naast het Nassause Bolwerck in het zuiden van de oude binnenstad. Een prachtige plek om te wonen! Het plan bestaat uit:

  • 10 goedkope koopwoningen
  • 10 sociale huurwoningen (verhuur via G.Z. Beheer)
  • 30 koopwoningen in een hogere prijsklasse

De bouw is inmiddels gestart. De oplevering van de woningen vindt waarschijnlijk in het derde of vierde kwartaal 2023 plaats.

10 goedkope koopwoningen via KoopGarant

De gemeente koopt in het plan Oranje Bolwerck 10 goedkope appartementen aan. Deze worden daarna verkocht aan geïnteresseerden uit Oudewater. Dit gebeurt volgens de constructie KoopGarant. Daarmee worden de woningen goedkoper aangeboden dan de gangbare marktprijs. Zo maken ook starters en huishoudens met lagere inkomens kans op een woning.

Terugkoopgarantie

Doet een koper zijn huis in de verkoop, dan koopt de gemeente de woning terug. De gemeente én de koper delen in de (positieve of negatieve) waardeontwikkeling bij toekomstige verkoop. Op deze manier kan de gemeente de woning steeds opnieuw verkopen voor een betaalbare prijs. Een erfpachtconstructie zorgt ervoor dat de gemeente betrokken blijft als eigenaar. De woning (grond + opstal) kan dus niet zomaar verkocht worden.

Eisen

Om in aanmerking te komen voor een goedkoop koopappartement in het Oranje Bolwerck moet u:

  • wonen in Oudewater of economisch gebonden zijn;
  • niet ouder zijn dan 35 jaar op het moment van ondertekening;
  • geen koopwoning achterlaten.

Hoe verder vanaf nu?

De gemeenteraad van Oudewater heeft 7 juli 2022 ingestemd met het invoeren van KoopGarant. Ook heeft ze ingestemd met het oprichten van een gemeentelijke BV om dit mogelijk te maken. Het oprichten van de BV, het invoeren van KoopGarant en het voorbereiden van het verkoopproces vragen tijd om verder voorbereid te worden. Daarna volgt nieuwe informatie: over de regeling, het verkoopproces en de planning.

Interesse?

Heeft u interesse in één van de 10 koopwoningen, stuur dan een e-mail naar info@oudewater.nl. Als er meer bekend is over de verkoop, informeren wij u hierover.
Op de website van stichting OpMaat is meer informatie over de KoopGarant-regeling te vinden.