Tijdelijke crisisnoodopvang

Van 28 augustus en met 5 oktober 2023 is het de beurt aan de gemeente Oudewater om tijdelijk vluchtelingen op te vangen. Dit zal gaan gebeuren in Sporthal De Noort Syde, de officiële locatie voor crisisnoodopvang van de gemeente.

Waarom crisisnoodopvang? 

Net als vorig jaar, dreigen ook dit jaar vluchtelingen in Ter Apel buiten te moeten slapen. Niet alleen de vluchtelingen maar ook de inwoners in Ter Apel lijden hieronder. Om dit te voorkomen organiseren we crisisnoodopvang. Binnen de provincie Utrecht hebben de 26 gemeenten met elkaar afgesproken om samen verantwoordelijkheid te nemen. Met andere woorden: iedere gemeente komt een keer aan de beurt voor tijdelijke noodopvang, tot er landelijk een oplossing komt. Zo zijn we solidair met elkaar en het ontlast de mensen in Ter Apel. In dit geval heeft de Commissaris van de Koning de burgemeester van Oudewater verzocht om voorbereidingen te treffen voor een zogenoemde crisisnoodopvang. Dat is een tijdelijke opvanglocatie voor vluchtelingen.

Korte opvang Oekraïense vluchtelingen

Binnen de landelijke instroom van vluchtelingen nam de vraag naar crisisnoodopvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen flink toe. Daarom werd de sporthal tijdelijk in gebruik genomen voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Veiligheidsregio Utrecht heeft voor de Oekraïense vluchtelingen inmiddels op een andere plek ondergebracht. 

De nood in Ter Apel is toch hoog 

COA heeft gevraagd om vanaf 20 september 2023 maximaal 80 vluchtelingen uit Ter Apel op te vangen. Ze blijven tot en met 5 oktober 2023. Dat is iets langer dan de afgesproken datum van 29 september. De gemeente komt het COA hierin tegemoet. Hierdoor sluit de opvang naadloos aan op de opening van een grotere locatie in het land. In deze locatie zijn al 80 plekken gereserveerd voor de groep vluchtelingen die naar Oudewater komt. Het geeft rust onder de vluchtelingen als zij niet nog een keer hoeven te verplaatsen.  

Waarom deze locatie?

Sporthal De Noort Syde is officieel de locatie in onze gemeente voor opvang in geval van crisis. Hier is plek voor maximaal 80 vluchtelingen. De Veiligheidsregio Utrecht (VRU) heeft de sporthal geschikt gemaakt voor de opvang. Denk dan aan het leggen van een geschikte vloer en het plaatsen van bedden, tafels en stoelen. 

Hoe lang blijven de vluchtelingen ter Apel?

De vluchtelingen blijven tot en met 5 oktober 2023 in onze gemeente. Verenigingen en scholen kunnen zoals beloofd vanaf 9 oktober weer gebruik maken van de sporthal. 

Planning

  • 21 tot 28 augustus 2023 geschikt maken sporthal
  • •Vanaf 9 september tot 18 september 2023 opvang kort verblijf Oekraïense vluchtelingen
  • 20 september tot en met 5 oktober 2023 opvang vluchtelingen uit Ter Apel
  • 9 oktober 2023 sporthal weer beschikbaar voor activiteiten 

Meer informatie

Hier vindt u een overzicht met de meest gestelde vragen en antwoorden. Staat uw vraag er niet bij? Dan kunt u een bericht sturen naar vluchtelingen@oudewater.nl of bellen naar omgevingsmanager Cees Lock op 06-50081807