Informatie voor inwoners

Waar kan ik terecht voor informatie of vragen?

 • Bij vragen over het coronavirus bekijkt u de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Hier vindt u o.a. de veelgestelde vragen en antwoorden.
 • Iedereen met klachten kan zich laten testen op het coronavirus. Voor een afspraak kijkt u op de website van de Rijksoverheid. Meer informatie over testlocaties in de provincie Utrecht vindt u op de website van de GGD.
 • Op de website van de GGD staat alle informatie over corona op een rij. Bijvoorbeeld over vaccineren, testen en reizen. En de gevolgen voor horeca, sport en bedrijven.
 • Met vragen over corona, de test of vaccinatie kunt u van 8.00 tot 20.00 uur bellen naar 030 - 630 54 00. Ook op feestdagen en in het weekend. Houd uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand.
 • Wilt u weten welke maatregelen er gelden voor het dagelijks leven, bijvoorbeeld voor bezoek, uitvaarten, huwelijken of reizen? Bekijk dan de veelgestelde vragen op de website van de Rijksoverheid

Wat kan ik doen om verspreiding te voorkomen?

 • Heeft u milde klachten? Blijf thuis en laat u testen
 • Houd 1,5 meter afstand
 • Blijf weg van drukke plekken
 • Werk zoveel mogelijk thuis
 • Schud geen handen
 • Was uw handen zorgvuldig en regelmatig
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze na gebruik onmiddellijk weg
 • Hoest of nies in uw elleboog
 • Draag een mondkapje in het openbaar vervoer en in publiek toegankelijke binnenruimtes en overdekte gebieden (zoals winkels, musea, gemeentehuizen, stations)

Wat moet ik doen als ik klachten heb?

 • Heeft u verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden Celsius? En/of heeft u plotseling verlies van reuk en smaak? Blijf thuis. Ziek uit. Ga niet naar buiten. Ook niet om boodschappen te doen of de hond uit te laten. Dat moet u aan iemand anders vragen en 1,5 meter afstand bewaren. En laat u testen. Ook als u milde klachten heeft.
 • Heeft 1 of meerdere personen in het huishouden ernstige klachten zoals koorts en/of benauwdheid, dan moet het hele huishouden thuisblijven. Dit geldt dus ook voor huisgenoten die zelf geen klachten hebben: zij mogen alleen naar buiten om even boodschappen te doen. Het hele gezin moet in quarantaine blijven totdat iedereen 24 uur klachtenvrij is. 
 • Mensen in cruciale beroepsgroepen en vitale processen zijn hiervan uitgezonderd; zij blijven alleen thuis als zij zelf klachten met koorts en/of benauwdheid hebben (overleg zo nodig met uw werkgever).

Als u zich beter voelt en 24 uur lang geen gezondheidsklachten hebt gehad, bent u genezen. Dan kunt u anderen niet meer besmetten.

 

Meer informatie vindt u op de website van het RIVM.

Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)

De Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) is een tijdelijke tegemoetkoming in noodzakelijke kosten. Deze tegemoetkoming is voor huishoudens die te maken hebben met een inkomensterugval en daardoor de noodzakelijke kosten, zoals woonlasten, niet meer kunnen betalen uit het inkomen. De ondersteuning geldt van 1 januari tot 30 juni 2021. TONK aanvragen bij Ferm Werk

 

Meer informatie

Vaccineren

Het vaccineren tegen corona is begin 2021 van start gegaan. Het Rijk bepaalt wie het eerste een vaccin krijgt. U krijgt een brief als u aan de beurt bent. U maakt daarna een afspraak maken met de GGD. Op dit moment zijn er nog niet zoveel priklocaties. De gemeente helpt de GGD en de huisartsen een geschikte priklocatie in de gemeente te vinden.


Vervoer naar de priklocatie

Heeft u geen eigen vervoer, kijk of iemand uit uw familie of kennissenkring u kan helpen. Lukt dat niet, neem dan contact op met:

Komt u er niet uit, bespreek dit dan met de GGD wanneer u de afspraak maakt.


Geen extra kosten

Mensen die zich laten prikken en gebruik maken van de regiotaxi als wmo voorziening hoeven geen eigen bijdrage te betalen. Ook gaat deze rit niet ten koste van uw kilometer saldo. Moet de regiotaxi verder rijden dan gebruikelijk, dan is dat geen probleem.

Testen in gemeente Oudewater

U kunt zich nu ook in Oudewater laten testen op het coronavirus. GGD regio Utrecht zet hiervoor een mobiele testbus in. Deze staat elke dinsdag, donderdag en zaterdag van 13.00 tot 15.15 uur op parkeerterrein Touwslag, naast/achter de sporthal. 

 

Hoe maak ik een afspraak voor een test?

 • Bel voor een afspraak met GGD regio Utrecht (030) 630 54 00 (dagelijks bereikbaar van 8.30 - 17.00 uur). Of bel het landelijke nummer 0800-1202 (dagelijks bereikbaar van 08.00 en 20.00 uur).
 • Houd uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand voor het maken van een afspraak. 
 • Blijf thuis totdat u naar de testafspraak gaat.

 

Bekijk voor meer informatie over testen de website van GGD regio Utrecht of de website van de Rijksoverheid

Tijdelijke wet maatregelen COVID-19

De overheid heeft een reeks maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Overtreding van de maatregelen is strafbaar. De Tijdelijke wet maatregelen COVID-19 is per 1 december ingegaan om de maatregelen te kunnen handhaven. Lees de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19

 

Handhaving binnen gemeente Oudewater

De gemeente vertrouwt erop dat iedereen de maatregelen en aanwijzingen opvolgt. Dit is in het belang van de gezondheid van ons allemaal. Gemeentelijke toezichthouders handhaven deze maatregelen. Eerst door middel van een gesprek met de overtreder of degene die aanstalten maakt een overtreding te begaan. Als dat niet werkt, neemt de overheid maatregelen.