Aandacht voor afval blijft nodig

 Afbeelding Ja Nee stickers

We brengen allemaal meer tijd thuis door vanwege alle coronamaatregelen. We produceren thuis meer afval. We zijn aan het klussen en opruimen. U heeft uw afval toch ook goed gescheiden?

“We zijn heel goed bezig met afval scheiden in Oudewater”, vertelt wethouder Bas Lont. “Voorgaande jaren produceerden we zo’n 200 kilo restafval per persoon per jaar. Nu zitten we al rond de 140 kilo. Een enorme stap in de goede richting! Toch bestaat nog altijd driekwart van ons restafval uit herbruikbare materialen. Blijf dus vooral doorgaan met scheiden en verminderen van afval.”

 

Afval verminderen is nog beter

Beter afval scheiden is mooi, maar nog mooier is afval vermijden. De deelnemers aan de Afval Challenge en op de Facebookgroep Zero Waste Oudewater wisselen enthousiaste inwoners tips en trucs uit over hoe zij hun afval weten te verminderen.
 

5 praktische tips

1. Ja-maar

De eerste stap in de zero-waste aanpak is ‘refuse’. Weiger onnodige spullen, zoals reclamefolders. Ja-nee stickers zijn gratis op te halen bij de gemeente.

2. Onderweg

Investeer eenmalig in spullen om brood, koffie, fruit en water in mee te nemen. De waterfles is populair. Voor brood koopt u een lunchbox of herbruikbare broodzakjes (i.p.v. plastic boterhamzakjes) en voor koffie zijn er hippe herbruikbare bekers te koop.

3. Eigen verszakjes

Neem zelf uw bakjes, zakjes en opvouwbare boodschappentassen mee. Dat scheelt een hoop plastic en papieren zakken. Bij de Coop en Jumbo zijn herbruikbare verszakjes te koop voor losse groenten en fruit.

4. Geef ‘m van katoen

Vers brood bij de bakker kunt u in katoenen broodzakken laten stoppen. Beide bakkers in Oudewater verkopen broodzakken. Bent u creatief? Naai er zelf een

van een oud laken!

5. Bakliefhebbers

Voor de bakliefhebbers: gebruik herbruikbaar (siliconen) bakpapier.