Column Bas Lont: Verbinding

Het college was afgelopen dinsdag op werkbezoek bij de St. Franciscuskerk. Al bijna 140 jaar heeft deze kerk een belangrijke plaats in Oudewater.

Niet alleen als verbinding tussen ‘boven’ en beneden, veel mensen zijn betrokken bij het gebouw. Hans Sluis, Chiel van Dijk en Melinda de Bree geven leiding aan de restauratie. Zij  leiden ons rond. Van beneden bewonderen we het opgeknapte middenschip, de kleurige ramen en de hoge bogen. Het dak lijkt te zweven.

 

Kijkje op zolder

We mogen ook nog even op zolder kijken. Een van beneden onzichtbare wereld! Onder het dak schuilen geen zwaluwen en mussen, zoals in de psalm. In de uilenkasten blijken kauwen te huizen. We lopen, via planken en aangebrachte loopbruggen, over de 13 meter hoge gewelven. Op die plek zie je het plafond van bovenaf. Je ziet de ijzers die nodig zijn om de kerk bij elkaar te houden en de stevige balken die het dak dragen.

 

Veel vrijwilligers zetten zich in

De restauratie van het middenschip is eind april klaar. Laten we bij het bewonderen van al dat werk ook denken aan de vele vrijwilligers die, vaak onzichtbaar, veel werk verzetten. Waarbij wegvalt of je nu kerklid bent of niet. Samen verbonden aan een bouwwerk dat de generaties overstijgt. Ook dat is Oudewater.

 

Bas Lont,

Wethouder Oudewater