Coronanieuws > Zwemmen in Coronatijden

 Afbeelding van wethouder Walther Kok in zwembroek bij zwembad

Column wethouder Walther Kok over zwemmen in coronatijden. Maximaal 3x per week zwemt Walther Kok zijn baantjes. En alles binnen de maatregelen van het RIVM. Met de hoop op betere tijden.

“Aanpassen” is het woord dat ‘opperbadmeester’ Bas van Zuilen als eerste te binnen schiet in ons gesprek over zwemmen in Coronatijden. Roeien met de riemen die je hebt. Zwemmen met de voorgeschreven slagen uit het RIVM boekje. Met gereguleerde, vooraf besproken bloktijden van een half uur. Elke zwemmer in een eigen baan. Thuis douchen en naar het toilet. En keurig eerst de handen desinfecteren. Dat is voor iedereen wel even wennen.

Toch hebben ruim 300 die-hards en abonnementhouders zich hierdoor niet laten afschrikken. Drie maal in de week - want dat is het rantsoen - stellen zij zich keurig op anderhalve meter afstand op. Op een teken van de badmeesters begeven ze zich naar de eigen baan.  En zo trekken een kleine 1.000 bezoekers per week toch nog hun baantjes.

Sinds twee weken kunnen ook de kinderen tot 13 jaar (met diploma) weer los in het warmste buitenbad van Nederland. Dankzij een nachtelijk afdekkleed zwemt Oudewater in water van 26 graden. En dat tegen drastisch  gereduceerde stookkosten. Heel Oudewater? Dat helaas nog niet. Een deel van de vaste oude garde durft het toch nog niet aan. En de jeugd van 13  - 18 mag al wel samen voetballen maar nog niet zwemmen... En lekker met het hele gezin naar ‘Ons  Statenbad ‘ is ook nog niet mogelijk.

 

Vol hoop ziet heel Oudewater - en SBZO in het bijzonder-  daarom uit naar een vaccin als solide basis voor het reguliere aantal van 1000 abonnementhouders en tienduizenden bezoekers.

Walther Kok,

Wethouder Oudewater