Gerwin Coljé houdt Ard Schenk royaal achter zich

Gerwin Coljé ontvangt de felicitaties van wethouder Walther Kok

Oudewater zet Gerwin Coljé in het zonnetje voor zijn 6e plaats op het NK schaatsen in Heerenveen.

Persoonlijke records

Oké, olympische kanonnen - waaronder Sven Kramer - ontbraken op het NK, maar dan nog geldt de 6e plaats van Gerwin Coljé als een indrukwekkende prestatie. Daar heeft het gemeentebestuur grote waardering voor en die bracht sportwethouder Walther Kok over aan de Oudewaterse schaatser. Coljé scherpte op de vier klassieke afstanden zijn persoonlijke records verder aan met 37.02 (500 meter), 6.43.23 (5 km), 1.50.79 (1.500 meter) en 14.09.86 (10 km). Daarmee kwam hij tot een puntentotaal van 156.766. Dat leverde de student Finance een plaats op in de top-500, de zogenaamde ‘Adelskalenderen’, de wereldranglijst aller tijden voor het allround schaatsen

Ard Schenk

Wethouder Kok diepte nog wat vergelijkingsmateriaal op uit ‘zijn tijd’. Die van Ard Schenk. De man uit Anna Paulowna die in 1972 op de Olympische Winterspelen in het Japanse Sapporo drie gouden plakken won. Daar liet Schenk de volgende tijden noteren: 43.40 (500 meter), 2.02.96 (1.500 meter, olympische record), 07.23.61 (5 km) en 15.01.35 (10 km). ,,Dat geeft niet alleen aan dat het schaatsen zich enorm heeft ontwikkeld, maar het zegt vooral ook veel over jouw bijzondere prestaties in Thialf’’, sprak Kok vol bewondering. Hij overhandigde Coljé een bos bloemen en een presentje namens de gemeente.

Jeugdsportverkiezing

Het gemeentebestuur vindt het belangrijk om sportdeelname bij de jeugd te stimuleren. Zo organiseerde de gemeente in 2017 voor de eerste keer een jeugdsportverkiezing. Een evenement dat aan het einde van ieder jaar op de kalender staat en moet uitgroeien tot een traditie. Tussentijds besteedt de gemeente ook aandacht aan sporters die tot opmerkelijke prestaties komen, zoals nu bij Coljé.

Foto-onderschrift: Gerwin Coljé wordt door wethouder Walther Kok in het zonnetje gezet. Foto Alex de Kuijper