Help mee met een AED

Wethouder Walther Kok met een AED

Het kan bijna niemand zijn ontgaan: de Hartstichting vraagt in haar nieuwe campagne aandacht voor het belang van toegankelijke en geregistreerde AED’s in de buurt. Met die apparaten (defibrillatoren) kunnen mensen worden geholpen die buiten het ziekenhuis een hartstilstand krijgen.

Ook in Hekendorp en Papekop

Oudewater onderschrijft het belang van toegankelijke AED’s in de buitenruimte. Die komen er dan ook. Eentje krijgt er een plekje aan de wand van het stadhuis op de Visbrug. Op voorspraak van enkele gemeenteraadsleden komt er ook een AED in Hekendorp en Papekop.

,,Het is goed dat er ook een AED in Hekendorp en Papekop komt. De brandweer rukt altijd snel uit om het reanimeren van omstanders over te nemen. Zo’n uitruk naar het centrum van Oudewater kost minder tijd, dan een rit naar de buitengebieden’’, legt wethouder Walther Kok uit.

Burgerhulpverleners zijn nodig

Maar Kok weet ook dat we er met die AED’s in de buitenruimte nog niet zijn. Het gaat er vooral om dat er een netwerk van burgerhulpverleners ontstaat. Een netwerk dat bestaat uit inwoners die binnen zes minuten na de hartstilstand het slachtoffer kunnen reanimeren om zo hun overlevingskansen te vergroten. Kok: ,,Als gemeente ondersteunen we het initiatief van de Hartstichting. Ik weet dat veel Oudewaternaren wat voor een ander willen betekenen, dus ik reken erop dat veel inwoners zich aanmelden als burgerhulpverlener’’.

Informatieavond op 30 oktober

Wie geïnteresseerd is kan dinsdag 30 oktober alvast in zijn agenda zetten. Dan vindt er vanaf 19.30 uur in woon- en zorgcentrum De Wulverhorst (Prins Bernhardstraat 2) een informatieavond plaats over dit onderwerp. Noteren dus die datum. Aanmelden kan via: bestuurssecretariaat@oudewater.nl.

Foto-onderschrift: wethouder Walther Kok met een AED bij het stadhuis op de Visbrug.