Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Oudewater zoekt stembureauleden

Stempotlood

Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 zoekt de gemeente stembureauleden en tellers.

Voel jij je betrokken bij de (lokale) democratie. Ontvang jij graag kiesgerechtigden in een stembureau? Of ligt jouw kracht bij het tellen van de stemmen? Dan voel jij misschien iets voor een dagje (07.30-21.00 uur) meedraaien op een stembureau. Liever tellen vanaf 21.00 uur? Prima. En je krijgt er ook nog een vergoeding voor. Een stembureaulid mag € 130 tegemoet zien, een teller verdient € 30.

15 raadsleden

Het lijkt misschien nog ver weg, maar voor we het weten is het woensdag 21 maart 2018. Dan gaat Oudewater naar het stembureau om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. Geen 13 dit keer, maar zelfs 15 raadsleden. Die uitbreiding met 2 raadsleden dankt Oudewater aan de groei van de bevolking. Sinds oktober 2015 telt de stad meer dan 10.000 inwoners, de grens voor 13 of 15 raadsleden. Tegelijkertijd mogen kiesgerechtigden zich op 21 maart 2018 via een raadgevend referendum uitspreken over de invoering van de zogenaamde sleepwet. Die maakt het voor de Nederlandse inlichtingendiensten mogelijk dat zij bijvoorbeeld om veiligheidsredenen data mogen aftappen.

6 stembureaus

Gelukkig kan de gemeente kiezen uit een vast bestand van ervaren stembureauleden: (plaatsvervangende) voorzitters en stembureauleden. Die ontvangen binnenkort een uitnodiging om zich weer beschikbaar te stellen. Echter, in de achterliggende jaren hebben ook enkele stembureauleden te kennen gegeven hun plaats aan een ander af te willen staan. Bovendien werkt Oudewater dit keer niet met 5, maar met zelfs 6 stembureaus. Ook in het Cultuurhuis kunnen kiezers straks een vakje rood kleuren.

Opleiding

Daarom nodigt de gemeente enthousiaste inwoners uit zich beschikbaar te stellen als lid van het stembureau. Ook voor de reservelijst is aanvulling gewenst. Er geldt een minimumleeftijd van 18 jaar. Daarnaast kunnen we na de sluiting van de stembureaus om 21.00 uur flink wat tellers gebruiken. Wie zich aanmeldt krijgt ook nog een training. Een verplicht onderdeel voor stembureauleden.

Aanmelding

Ontvangen we meer gegadigden dan plekken? Dan werken we op volgorde van aanmelding.

Interesse? Bel dan naar 14 0348 of stuur een mail naar burgerzaken@oudewater.nl. Reageren kan tot uiterlijk vrijdag 12 januari 2018.