Ruim 150 mantelzorgers in het zonnetje gezet

Erkenning en waardering voor de mantelzorgers. Daar draait het ieder jaar om op of rond 10 november: de nationale dag van de mantelzorg. Dan staan de mantelzorgers in het zonnetje. En terecht. Het hele jaar ondersteunen zij iemand in hun directe omgeving die te maken heeft met gezondheidsbeperkingen. Bijvoorbeeld een hulpbehoevend familielid.

Waarderingslunch

Om die reden organiseerde het Stadsteam Oudewater in samenwerking met de Wulverhorst op donderdag 8 november een gezellige middag voor de Oudewaterse mantelzorgers. Ruim 150 personen - mantelzorgers en introducees - kwamen voor een lunch bij elkaar in het woon- en zorgcentrum aan de Prins Bernhardstraat. Daar bleef het niet bij. Als blijk van waardering kregen de mantelzorgers een tasje overhandigd met daarin een cadeaubon, magazine en chocolaatjes (Oudewaterse kus). Wethouder Walther Kok prees de aanwezigen voor hun zeer gewaardeerde inzet. ,,Iedere situatie is anders en iedere mantelzorger kan iets anders nodig hebben. De één heeft baat bij het delen van ervaringen via lotgenotencontact of samen met de mantelzorgontvanger naar een activiteit kunnen gaan. De ander voelt zich geholpen door af en toe de zorg tijdelijk aan een ander over te kunnen dragen (respijtzorg)’’. De wethouder sloot af met een passend citaat: ,,Hoe je het ook wendt of keert; mantelzorger ben je, mantelzorger word je of je krijgt zelf te maken met een mantelzorger’’.

Ondersteuning

Het Stadsteam Oudewater biedt mantelzorgers ondersteuning in de vorm van het verstrekken van informatie en het geven van advies. Ook de toeleiding naar ondersteuning en zorg neemt het Stadsteam Oudewater voor zijn rekening. Karin Faber, manager Stadsteam Oudewater, kwam met bemoedigend nieuws: ,,Wij gaan de ondersteuning aan mantelzorgers uitbreiden, zodat zij hun waardevolle inzet nog beter kunnen volhouden. Hou de IJsselbode in de gaten, want daarin leest u de komende periode meer’’.

Neem contact op

Alle mantelzorgers komen in aanmerking voor de jaarlijkse mantelzorgwaardering. Heeft u vragen of wilt u zich als mantelzorger laten registreren, zodat u de waardering kunt ontvangen? Neem dan contact op met het Stadsteam Oudewater, telefoon 0348-561893 (maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 09.00–12.00 uur), e-mail info@stadsteamoudewater.nl, inloopspreekuur op locatie Medisch Centrum: donderdag van 10.00-12.00 uur.

Wethouder Walther Kok spreekt de mantelzorgers toe.