Zonnepanelen in beschermd stadsgezicht. Mag dat?

zonnepanelen in de binnenstad

We denken steeds meer na over duurzaamheid en natuurlijke energiebronnen. Zonnepanelen bijvoorbeeld. Maar wat als het gaat om een monument of een pand in het beschermde stadsgezicht van Oudewater? Mag dat wel?

Voorwaarden

Ja, ook dan bestaat de mogelijkheid om zonnepanelen te plaatsen. In zo’n geval moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo heb je bij een monument altijd een zogenaamde omgevingsvergunning nodig. Die kun je aanvragen bij de gemeente. Voor het beschermde stadsgezicht geldt dat ook, maar er is soms geen vergunning nodig als de zonnepanelen op het schuine achterdakvlak een plekje krijgen. Het handigste is om altijd even navraag te doen bij het omgevingsloket van de gemeente: 14 0348 of www.oudewater.nl.

Niet zichtbaar

Wij beoordelen uw aanvraag en kijken welk effect de gewenste zonnepanelen hebben op hun directe omgeving. Ook de invloed op de monumentale waarde van het pand wegen wij mee. In de praktijk betekent dat meestal dat de zonnepanelen niet zichtbaar mogen zijn vanaf het openbare gebied.