Zwerfafvalambassadeurs in the picture

U heeft ze vast al eens zien lopen en zwerfafval zien rapen: De Zwerfvuilambassadeurs. Periodiek vertellen ze over hun motivatie. Dit keer Hetty van der Klis uit Oudewater. Hetty is Zwerfvuilambassadeur van het eerste uur.

“Toen ik jaren geleden met mijn hondje door Oudewater wandelde, begon ik mij in toenemende mate te ergeren aan de rommel her en der," vertelt Hetty. "Uiteindelijk besloot ik er iets aan te gaan doen, want daar kreeg ik tenminste een positief gevoel van. Toen heb ik het heel intensief gedaan en op veel plekken in Oudewater opgeruimd. Naar aanleiding van een stukje van mij in de IJsselbode nam Sylvia Benschop contact op en hebben wij samen Zwerfvuilambassadeurs opgezet. Ik moest mij meer en meer terugtrekken vanwege mijn baan. Maar Sylvia heeft dit verder helemaal uitgebouwd tot wat het nu is. Chapeau!”

 

“Ik maak eens in de zoveel weken schoon of zodra ik zie dat er weer het een en ander ligt (en de zon buiten schijnt). Zodra ik met pensioen ga, pak ik het weer extra vaak op!” Hetty heeft wel eens een vraag van een nieuwsgierige voorbijganger gekregen of ze aan het opruimen was vanwege een HALT straf: “Toen antwoordde ik: ‘Nee hoor, ik doe dit helemaal vrijwillig!’ Maar over het algemeen krijg ik leuke reacties van mensen die mij bezig zien en heb ik in de loop der jaren hopelijk anderen een beetje aangestoken. Ik voelde mij in de beginperiode soms behoorlijk ongemakkelijk, vooral omdat ik het toen nog alleen deed, maar ik kon mij daar wel overheen zetten. Tegenwoordig kan het mij niet zoveel meer schelen. Wat ik wel jammer vind is dat het zwerfvuil niet minder wordt en daarbij komt dat er veel meer ligt dan je zo op het oog ziet. Dus petje af voor al die mensen die andermans rommel opruimen in hun vrije tijd!”

 

Meer informatie of ook meehelpen? Aanmelden kan via z.ambassadeurs@gmail.com of 06-19468944.

Samen houden we Oudewater, Hekendorp, Papekop en Snelrewaard schoon!