Regionaal Historisch Centrum Rijnstreek en Lopikerwaard (RHC)

Het Regionaal Historisch Centrum (RHC), ook wel bekend als het streekarchief, beheert de archieven van de gemeente Oudewater en omliggende gemeenten.

Ook beheert het RHC de archieven van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Verder heeft het RHC veel archieven van kerken, bedrijven en verenigingen. In totaal gaat het om meer dan 1300 verschillende archieven, waarvan de vroegste begint in het jaar 1322. Het RHC heeft bovendien een grote verzameling aan beeldmateriaal, zoals ansichtkaarten, foto’s, prenten en landkaarten. Met al deze bronnen kunt u meer te weten komen over het Oudewater van vroeger of uw familiegeschiedenis.

Behalve bronnen voor mensen met een historische interesse, heeft het RHC ook archieven voor meer alledaags gebruik. Denk bijvoorbeeld aan bouwvergunningen die nuttig kunnen zijn voor de aanschaf of verbouwing van een woning.