Vestiging vanuit het buitenland

Komt u vanuit het buitenland en wilt u langer dan 4 maanden in Oudewater wonen? Dan bent u verplicht zich te laten inschrijven in de Basisregistratie personen (BRP) van de gemeente Oudewater. Ook als u al eerder in Nederland heeft gewoond of als u de Nederlandse nationaliteit heeft.

Wat zijn de mogelijkheden?

  • u vestigt zich vanuit het buitenland met een aanvraag voor een verblijfsvergunning
  • u vestigt zich vanuit een EU/EER-land of Zwitserland (u heeft de nationaliteit van een EUR/EER-land of Zwitserland)
  • u vestigt zich als Nederlander vanuit het buitenland
  • u vestigt een geadopteerd kind vanuit het buitenland
  • u vestiging zich als asielzoeker
  • u vestigt zich als geprivilegieerde (u heeft een bijzondere verblijfsstatus)
  • u hervestigt zich in de BRP

Wat zijn de voorwaarden?

  • u gaat voor meer dan 4 maanden in Oudewater wonen.
  • de documenten die u aanlevert worden beoordeeld aan het loket. Dit is geen voorwaarde voor inschrijving.
  • documenten uit bepaalde landen moeten worden voorzien van een legalisatie, apostille en vertaling in Nederland door een beëdigd tolk/vertaler. Informeer hiernaar bij de gemeente, zie contactgegevens.
  • is de inschrijving ook voor overige gezinsleden? Dan moeten zij ook meekomen naar de afspraak.

Hoe melden/aanvragen?

Kom langs op het stadskantoor. Om wachttijden te voorkomen werken wij op afspraak.

Heeft u eerder in Nederland gewoond?

Plan uw afspraak in

 

 

Heeft u niet eerder Nederland gewoond?

Plan uw afspraak in

 

Wat heb ik nodig?

Altijd

  • geldig legitimatiebewijs (geen rijbewijs)
  • een recente, originele geboorteakte
  • als u getrouwd bent, een originele huwelijksakte

Aanvullende documenten

  • Vestiging uit buitenland met aanvraag verblijfsvergunning: verblijfsvergunning van de IND
  • Vestiging als geprivilegieerde: geprivilegieerde document
  • Vestiging vanuit een Caribisch Nederland: origineel bewijs van uitschrijving
  • Vestiging van een geadopteerd kind:
    • heeft uw kind een vreemde nationaliteit bij aankomst in Nederland? Vraag eerst een verblijfsvergunning aan bij IND
    • geldig legitimatiebewijs van adoptiekind (als uw kind al beschikt over de Nederlandse nationaliteit) en ouders (geen rijbewijs)
    • originele geboorteakte van de kind
    • buitenlandse uitspraak van de rechter of van een andere instantie over adoptie
    • eventueel buitenlandse adoptie papieren
  • Vestiging als asielzoeker:
    • geldig W-document het rapport of verblijfsdocument
    • rapport eerste en nader gehoor van de IND
    • uitplaatsingsbewijs COA, alleen voor houders die in het bezit zijn van een W-document
    • alleenstaande minderjarige asielzoekers: voogdijbeschikking

Afhankelijk van de situatie kunnen aanvullende documenten worden gevraagd.

Wat kost het?

Inschrijving in de BRP is gratis. De kosten voor een verblijfsvergunning vindt u op de website van de IND.

Hoe lang duurt het?

4 weken