Grote filekans bij de Leidsche Rijntunnel tijdens weekenden in mei

Vanaf 3 mei start een nieuwe reeks werkzaamheden aan de Leidsche Rijntunnel (A2). Rijkswaterstaat laat de verlichting vervangen door duurzame ledverlichting in de parallelbuis richting Amsterdam. De overige buizen blijven open, maar de capaciteit is minder, en de maximum snelheid wordt verlaagd. Voor verkeer vanaf de A12 richting Amsterdam gelden omleidingsroutes. Rijkswaterstaat roept weggebruikers op om te kiezen voor de aangegeven omleidingsroutes om zo de kans op file te voorkomen.

Planning werkzaamheden

Om hinder zoveel mogelijk te voorkomen werkt de aannemer in de weekenden van vrijdagavond 19:30 uur tot maandagochtend 6:00 uur. In de weekenden is er minder verkeer op de weg. Na de werkzaamheden op 3 mei, volgen nog twee weekenden: die van 10 en 24 mei. Bij alle werkzaamheden blijven drie tunnelbuizen beschikbaar en daarvan is altijd een tunnelbuis in dezelfde rijrichting open. Tijdens de werkweekenden worden omleidingsroutes ingesteld en de maximum snelheid is 70 km per uur. Volgens de tunnelveiligheidsvoorschriften mag er in de tunnel nooit file staan, daarom is de kans groot dat Rijkswaterstaat het verkeer in de tunnel moet doseren. Weggebruikers die niet in de file willen staan kunnen daarom beter de omleidingsroute nemen.

Waarom vervangt Rijkswaterstaat de verlichting?

De verlichting in de Leidsche Rijntunnel is inmiddels 14 jaar oud en bereikt het einde van zijn levensduur. Verlichting is essentieel voor de veiligheid in de tunnel, daarom vervangt Rijkswaterstaat deze lampen nu tijdig. De nieuwe lampen zijn wit en zorgen voor een betere zichtbaarheid dan de oude, gele verlichting. Het witte licht geeft daarmee ook een rustiger wegbeeld. De aannemer vervangt niet alleen de verlichtingsbron, maar de hele installatie wordt vervangen en de software aangepast. Ledverlichting bespaart bijna de helft aan energie ten opzichte van de huidige lampen. Daarnaast gaan ledlampen langer mee en Rijkswaterstaat hoeft de lampen dan minder vaak te vervangen. 

Duurzaamheid en leefomgeving

Rijkswaterstaat bouwt dagelijks aan Nederland. Hierbij werkt Rijkswaterstaat aan een schone, groene en prettige leefomgeving, óók voor volgende generaties. Het aanbrengen van ledverlichting past bij de ambitie van Rijkswaterstaat om in 2030 energieneutraal te zijn.

Verkeershinder in de regio

In 2024 voert Rijkswaterstaat, naast het vervangen van de verlichting in de Leidsche Rijntunnel, nog andere grote onderhoudswerkzaamheden uit rond Utrecht. Dit zorgt langere tijd voor verkeershinder in de regio. Rijkswaterstaat vervangt de stalen kabels op de Galecopperbrug, vernieuwt het wegdek op grote delen van de A12 en A2 en voert renovaties uit aan verschillende viaducten en bruggen. Daarnaast voert Rijkswaterstaat regulier onderhoud uit, zoals asfaltreparaties en groenonderhoud.

Meer informatie

Meer informatie kunt u vinden op de website van Rijkswaterstaat.