Ons verhaal

Als oase midden in het groen is Oudewater de oudste stad van het Groene Hart. De historisch bruisende en compacte stad met de monumentale binnenstad is prachtig gelegen in de groen landschappelijke omgeving Lopikerwaard, in de luwte van verstedelijking van de Randstad. Vanuit de grote steden Utrecht, Den Haag en Rotterdam ben je binnen een halfuur in Oudewater. De gemeente kent een trotse, kleurrijke en diverse bevolking. Geelbuiken, gevormd door een rijke geschiedenis, met een sterke gemeenschapszin, zelfredzaamheid en eigen autonomie. Oudewater is internationaal bekend door de beroemde Heksenwaag uit 1482 en rijk geworden door de Touwindustrie. De stad heeft de hoogste monumentendichtheid van Nederland, stond aan de wieg van de ‘geboorte van Nederland’ in 1572 én bij het keerpunt in de Tachtigjarige Oorlog. Kunstzinnig, avontuurlijk en theologisch is de gemeente gevormd door Herman de Man, Gerard David, Jan Montyn, Eberhard Cornelis Rahms, John Henri uit den Bogaard (Swiebertje), Hendrikus Lorentz, Cornelis de Jong van Rodenburgh en Arminius. De dorpskernen Papekop, Hekendorp, Snelrewaard en Hoenkoop maken de gemeente compleet. 
 

Oudewater is Groen, Geschiedenis en Gezellig ofwel:
Natuurlijk, Historisch en Kleurrijk. Dat is de Magie van Oudewater.

Natuurlijke Stad

De stad Oudewater is prachtig gelegen in de groen landschappelijke omgeving Lopikerwaard met karakteristieke knotbomen, weilanden en sloten/rivieren en kent veel agrarische ondernemers. Hier wordt ons voedsel gemaakt, van massaproductie tot de lekkerste streekproducten en kazen. Bovendien een heerlijk gebied om lekker te vertoeven, te recreëren of te sporten. Rust, ruimte en vergezichten. Van agrarisch toerisme, educatieve boerderijen, natuurcampings, fietsen, wandelen en watersport. Dat maakt Oudewater Natuurlijk. 

Historische Stad 

Het verhaal van de heksenvervolging, de opkomst en ondergang van de touwindustrie en de vele monumentale panden, kerken en de grachten die Oudewater heeft, geven invulling aan een rijke historie. De stadskern van Oudewater is aangewezen als beschermd stadsgezicht op grond van de Monumentenwet. Oudewater was bovendien aanwezig bij de Eerste Vrije Statenvergadering in 1572 (de geboorte van Nederland én een keerpunt in de Tachtigjarige Oorlog) om deel te nemen aan een opstand onder leiding van Willem van Oranje. De stad betaalde een hoge prijs 3 jaar later in 1575, toen de Spanjaarden wraak kwamen nemen. De zogenoemde Oudewaterse Moord wordt elk jaar nog herdacht. Met Herman de Man, Gerard David, Jan Montyn, Eberhard Cornelis Rahms, John Henri uit den Bogaard (Swiebertje), Hendrikus Lorentz, Cornelis de Jong van Rodenburgh en Arminius heeft Oudewater ook op kunstzinnig, avontuurlijk en theologisch gebied een belangrijke stempel gedrukt. De niet-geblinddoekte Vrouwe Justitia, Wilhelmina van Pruisen-boerderij en de monumentale Goejanverwellesluis in Hekendorp maken het geheel vanuit monumentaal-historisch perspectief gezien af. Dat maakt Oudewater Historisch. 

Kleurrijke Stad

Oudewater is een kleinschalige, bruisende, levendige en ondernemende stad. Heeft een sfeervolle fleurige monumentale binnenstad met een specialistisch aanbod van exclusieve producten, diensten en gerechten die persoonlijk en dichtbij beschikbaar zijn. Talloze (internationaal) opererende (specialistische) bedrijven, bijzondere detailhandel met ondernemers die met ziel en passie werken in hun winkel en een gevarieerd (culinair) horeca-aanbod aanbieden. Er worden vele verschillende evenementen in Oudewater georganiseerd, gericht op de lokale en regionale bevolking. Onze gemeente kent bovendien een kleurrijke, trotse en diverse bevolking; religieus en niet-religieus, agrarisch en stedelijk, jong en oud, welgesteld of niet, LHBTIQ+, Oost-Europese arbeidsmigranten en Niet-Westerse inwoners, mensen met verstandelijk of lichamelijk uitdaging en heel veel ondernemers. Geelbuiken, gevormd door een rijke geschiedenis, met een sterke gemeenschapszin, zelfredzaamheid en eigen autonomie. Dit alles vertaalt zich ook in een breed politiek spectrum en de wens om een toekomstgerichte stad en een inclusieve stad te zijn waarin iedereen mee telt. Dat maakt Oudewater Kleurrijk.