Hulp voor vluchtelingen

Hier vindt u hoe u kan helpen met vrijwilligerswerk en het doneren van geld, kleding en goederen. Vluchtelingen vinden hier belangrijke telefoonnummers en informatie over het verkrijgen van voedsel, spullen en vervoer. En informatie over landelijke hulporganisaties.

Belangrijke telefoonnummers

  • Spoedeisende hulp: 112
  • Geen spoed, maar wel politie nodig? Bel dan 0900-8844
  • Geen spoed, maar wel brandweer nodig? Bel dan 0900-0904
  • Gemeente Oudewater: 14-0348
  • Vluchtelingen Steunpunt Groene Hart: 0348-424986
  • Dieren in acute nood of gewonde dieren: 144


Voedsel, kleding en overige spullen

Eten en drinken

U wilt voedsel doneren of u wilt een beroep doen op gratis eten en drinken, dan kunt u contact zoeken met Mieke Stalvord van Tjonkie food. Zij is bereikbaar op 06-51107836.
Zie: Tjonkie food

Kleding en schoenen

Voor kledingaanbod kunt u terecht bij Stichting Linquenda, Kastanjeweg 10d in Oudewater.

Geopend op:

  • Dinsdag (10.00 - 15.00 uur)
  • Donderdag (10.00 - 15.00 uur)
  • Zaterdag (10.00 - 15.00 uur)

Zie: Stichting Linquenda

Tweedehands spullen voor in huis

Voor spullen in uw huis kunt u (tegen kleine betaling) terecht bij Stichting Linquenda of bij Stichting Reddingsplan Franciscuskerk, Hoenkoopse Buurtweg 43 in Oudewater. (Vrijdag en zaterdag van 08.30 tot 12.00 uur)

Zie: Stichting Reddingsplan Franciscuskerk

Zie: Stichting Linquenda
 

Vervoer

Openbaar vervoer

Oekraïense vluchtelingen reizen gratis met al het openbaar vervoer in Nederland. Dit kan op vertoon van hun Oekraïense paspoort of ID-kaart. Gratis reizen is bedoeld voor het inreizen en hereniging met familieleden. Dit wijzigt zodra vluchtelingen zijn ingeschreven bij een gemeente en de beschikking hebben over een dagvergoeding.

Lokaal vervoer

De Vrijwillige Hulpdienst regelt uw vervoer tegen een kleine kilometervergoeding. Maak een afspraak met Marga Hoogenboom (0348-563695) of Anneke Koffeman (0348-562018).
 

Vrijwilligersactiviteiten

Wandel-, fiets- of boodschappenmaatje, klussers, chauffeurs of helpen bij de was. Wilt u zich inzetten als vrijwilliger, bekijk de vacatures en meld u aan. Zie: Vrijwilliger worden
 

Vluchtelingen Steunpunt Groene Hart

Het Steunpunt Groene Hart inventariseert gericht wat vluchtelingen nodig hebben. Het Stadsteam Oudewater wordt door het steunpunt ingeschakeld als er extra ondersteuning gewenst is op het gebied van sociaal werk, een WMO voorziening of voorziening vanuit de Jeugdwet. Denk daarbij aan het invullen van formulieren en inrichten van een nieuwe woonruimte.

Zie: Vluchtelingen Steunpunt Groene Hart 
 

Sporten

Voor het actuele sportaanbod, kunt u terecht bij Oudewater Vitaal. Neem contact op met Demi Sweep via 06-21694213 of e-mail naar demi@oudewatervitaal.nl.

Zie: Oudewater Vitaal
 

Geld doneren

Rode Kruis

Het Rode Kruis houdt een inzamelingsactie voor directe hulp aan mensen in Oekraïne. U kunt geld doneren aan Giro 5125.

Giro 555

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro 555. U kunt geld doneren aan Giro 555.

UNHCR

De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR helpt in Oekraïne en in omliggende buurlanden door ter plekke noodhulp te bieden. U kunt geld doneren.
 

Landelijke hulporganisatie (info in het Oekraïens, Russisch, Engels)

Het Rode Kruis

Oekraïense vluchtelingen kunnen informatie vinden op de website van het Rode Kruis. De informatie is beschikbaar in het Oekraïens en in het Russisch. Mensen die vragen hebben in het Nederlands kunnen bellen met 070-4455888. Dit telefoonnummer is voor zowel hulpvragers als hulpaanbieders.

RefugeeHelp

RefugeeHelp is een online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland. Op de website staat informatie in het Engels, Oekraïens en Russisch. U kunt ook bellen naar de hulplijn +31 (0)20-3007000.