Inleveren bouw- en sloopafval: vervuiler betaalt
Sinds 2018 is het inleveren van bouw- en sloopafval bij de Milieustraat niet meer gratis. Hierdoor hoeft de gemeente de afvalstoffenheffing niet te verhogen voor alle inwoners, maar betaalt alleen ‘de vervuiler’ zelf.
Afvalstoffenheffing niet extra belasten
De gemeente is wettelijk niet verplicht om bouw- en sloopafval in te nemen maar wil deze service graag blijven aanbieden aan inwoners. De kosten voor het laten verwerken van bouw- en sloopafval zijn hoog en stijgen jaarlijks. Sommige gemeenten houden het aanbieden van bouw- en sloopafval gratis maar berekenen de kosten door in een hogere afvalstoffenheffing. In de gemeente Woerden willen we de afvalstoffenheffing niet extra belasten met deze kosten van een relatief kleine groep inwoners. Mensen in huurwoningen hebben bijv. veel minder bouw- en sloopafval dan mensen in koophuizen. Betaalden eerder alle inwoners mee via de afvalstoffenheffing, nu betaalt alleen ‘de vervuiler’
Grofvuil of bouw- en sloopafval
Soms is het lastig te bepalen of iets valt onder gratis grofvuil of dat er toch betaald moet worden omdat het bouw- en sloopafval is. De Milieustraat hanteert de volgende omschrijving: ‘bouw- en sloopafval is afkomstig van het bouwen, renoveren, verbouw en slopen van gebouwen en constructies. Hieronder vallen alle materialen die ‘aard- en/of nagelvast’ aan een bouwwerk zijn, worden of waren gemonteerd en verhardingsmaterialen (bestrating), inclusief ongebruikte bouwmaterialen en verpakkingsmaterialen.’ Op deze pagina staat een overzicht 'Wat is bouw- en sloopafval?'. De medewerkers van de Milieustraat gebruiken dit overzicht als checklist.