Toeristenbelasting

Als u overnacht in Oudewater én geen inwoner bent van de gemeente, betaalt u toeristenbelasting. U betaalt dit bedrag aan bijvoorbeeld het hotel of de camping waar u overnacht.

Kosten (2024)

  • Hotel: € 1,40 per persoon per nacht
  • Andere slaapplaats: € 1 per persoon per nacht

De gemeente heft deze belasting omdat gasten gebruikmaken van voorzieningen in de gemeente. Uit de opbrengst van de toeristenbelasting betaalt de gemeente hiermee bijvoorbeeld extra kosten die worden gemaakt voor voorzieningen voor toeristen.

Veelgestelde vragen

Wie betaalt toeristenbelasting?

Degene die een verblijf binnen de gemeente aanbiedt, betaalt de toeristenbelasting. Dit is meestal de eigenaar van een hotel, camping, pension, bed & breakfast. De eigenaar mag deze kosten doorberekenen aan gasten. 

Toeristenbelasting is ook voor mensen die niet als toerist, bijvoorbeeld voor zaken, in de gemeente overnachten. Voor iemand die staat ingeschreven in de gemeente Oudewater betaalt u geen toeristenbelasting.

Hoe doe ik aangifte voor toeristenbelasting?

Aan het begin van het jaar ontvangt u als ondernemer die verblijf binnen de gemeente aanbiedt een uitnodiging om aangifte te doen over het gehele vorige jaar. In deze uitnodiging staat hoe u aangifte kunt doen.