Herdenking 450 jaar Oudewaterse Moord op 10 augustus
Dit jaar is het precies 450 jaar geleden dat het Beleg van Oudewater plaatsvond. Een tragedie die bekend staat als de Oudewaterse Moord. Op zondag 10 augustus is er een bijzondere herdenkingsdienst in de Grote of Sint-Michaëlskerk.
Wat gebeurde er in 1575?
Op 7 augustus 1575 werd Oudewater aangevallen door Spaanse soldaten. Tijdens deze aanval werden honderden mannen, vrouwen en kinderen op een vreselijke manier vermoord. Grote delen van de stad werden verwoest door brand. Het was een van de meest tragische momenten uit de Tachtigjarige Oorlog.
Waarom is dit belangrijk?
Oudewater had zich in 1572 aangesloten bij de opstand tegen de Spaanse overheersing. De stad koos toen voor de kant van Willem van Oranje. Samen met andere steden nam Oudewater deel aan de Eerste Vrije Statenvergadering in Dordrecht. Dat was een belangrijk begin van onze democratie. De herdenking van de Oudewaterse Moord is een van de oudste jaarlijkse tradities in Nederland. Al in 1577, kort na het vertrek van de Spaanse troepen, werd de tragedie waarschijnlijk voor het eerst herdacht. Deze traditie wordt al bijna 450 jaar voortgezet.
Een bijzonder jaar
De herdenking is dit jaar extra speciaal. Niet alleen omdat het 450 jaar geleden is, maar ook omdat Oudewater in 2025 haar 760-jarig bestaan als stad viert. De herdenkingsdienst begint op zondag 10 augustus om 12.00 uur (ontvangst vanaf 11.15 uur) in de Grote of Sint-Michaëlskerk. Tijdens de bijeenkomst is er muziek, een uitleg over het schilderij De Oudewaterse Moord van Dirck Stoop (dat in het stadhuis hangt), en een moment van bezinning over de betekenis van deze gebeurtenis toen, nu en in de toekomst.
Ook wordt er een nieuw monument onthuld. Dit monument is een blijvende herinnering aan dit bijzondere herdenkingsjaar, waarin we stilstaan bij 450 jaar Oudewaterse Moord, 80 jaar Vrijheid en Vrede, en 760 jaar stadsrechten. De plechtigheid duurt tot ongeveer 13.30 uur. Daarna is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten tijdens een gezamenlijke lunch. Inwoners die de bijeenkomst willen bijwonen, kunnen zich aanmelden door te e-maien naar Marja Knotters van de Regiegroep Historisch Herdenkingsjaar: marja@knotters.nl.