Inwoners kunnen meedenken over locaties nieuwe laadpalen
De komende jaren neemt elektrisch rijden sterk toe. Hierdoor groeit ook de behoefte naar meer laadpunten. De gemeente bereidt zich hierop voor door nieuwe locaties aan te wijzen voor openbare laadpalen. Inwoners kunnen tot en met 25 juli meedenken over deze locaties.
Wat gaat de gemeente doen?
Op dit moment staan er 32 openbare laadpalen in de gemeente Oudewater. De komende jaren komen daar ongeveer 150 tot 200 laadpalen bij. De gemeente heeft op een digitale kaart verschillende locaties voorgesteld. Bij het kiezen van deze locaties is gekeken naar de verwachte groei in de wijk, of de plek goed bereikbaar is en of een laadpaal geen overlast geeft (bijvoorbeeld niet recht voor een raam of deur).
Hoe kunnen inwoners meedenken?
De gemeente vindt het belangrijk dat laadpalen goed passen in de wijk. Daarom vraagt de gemeente inwoners om mee te denken. Zij zijn namelijk de dagelijkse gebruikers van de laadpalen en weten precies waar de behoefte ligt. Van 27 juni tot en met 25 juli kunnen zij via de digitale kaart op DenkMee.nl reageren op de voorgestelde locaties. Bij elke locatie kunnen ze opmerkingen of ideeën achterlaten. Walther Kok (wethouder Openbare Ruimte): “Het is belangrijk dat inwoners in Oudewater hun elektrische auto makkelijk en dichtbij huis kunnen opladen. Daarom betrekken we hen bij het bepalen van de locaties voor laadpalen. Samen leggen we de basis voor een duurzame toekomst.”
Wat gebeurt er daarna?
Na de periode waarin inwoners kunnen meedenken, bekijkt de gemeente alle reacties. Waar nodig worden locaties aangepast. Daarna worden de locaties officieel vastgesteld. Dat betekent niet dat er ook direct een laadpaal op elke plek komt. Dat gebeurt pas als er veel vraag is en de bestaande laadpalen niet meer voldoende zijn. Door nu alvast plekken vast te leggen, kan de gemeente in de toekomst snel en eenvoudig een nieuwe laadpaal plaatsen.
Verlengde private aansluiting
Naast de toename van elektrische auto’s stijgt ook het aantal verlengde private aansluitingen (VPA’s). Hierbij laden mensen hun auto op via een kabel vanuit huis. Zonder eigen oprit ligt die kabel vaak over de stoep. Dit leidt tot onveilige situaties, minder toegankelijke stoepen en het opeisen van openbare parkeerplekken. Daarnaast kan niet iedereen gebruikmaken van een VPA, zoals bijvoorbeeld flatbewoners. Daarom staat in de laadvisie van de gemeente dat VPA’s niet wenselijk zijn.
Laadpalen tot 2030
De gemeenten Oudewater werkt aan een schone en duurzame toekomst en wil in 2050 volledig klimaatneutraal zijn. Elektrisch rijden speelt daarbij een belangrijke rol. De komende jaren bouwt Oudewater daarom verder aan een dekkend, betrouwbaar, toekomstbestendig, veilig en betaalbaar laadnetwerk om de toename van elektrische auto’s te faciliteren.