Wat kunt u zelf doen voor biodiversiteit?

U kunt zelf ook meehelpen aan biodiversiteit in de gemeente. Dit kan door kleine veranderingen in de tuin of op het balkon. Veel tuinen bij elkaar zorgen ook voor een groot gebied met geschikte plaatsen om te leven.

Geen bestrijdingsmiddelen gebruiken

Chemische bestrijdingsmiddelen

In bestrijdingsmiddelen tegen planten en dieren zit ook een klein beetje gif. Een goed voorbeeld is slakkenkorrels. Slakkenkorrels zijn giftig voor slakken en ook voor kinderen. Egels en vogels eten slakken die ziek zijn. Hierdoor worden de egels en vogels ook ziek. Ook in mierenlokdoosjes zitten gifstoffen die erg slecht zijn voor bijen en andere insecten.  

Natuurlijke bestrijdingsmiddelen

Veel mensen gebruiken azijn tegen onkruid of groene aanslag op hun terras, maar dit is niet toegestaan. Door azijn te sproeien verander je het milieu met een bijtend zuur. Het zuur is dodelijk voor veel bodemdieren, zoals regenwormen en insecten die in de grond leven.  

Maak uw tuin niet strak en te opgeruimd 

Op plekken waar wilde planten groeien en bloeien ontstaan ook kansen voor insecten. Ook egels hebben steeds meer moeite om een schuilplek te vinden en voedsel te vinden. Een rommelig hoekje van wat bladeren en takken en veel verschillende planten helpt daarbij. 

Zaai wilde bloemen

Tuinplanten en planten die oorspronkelijk niet uit Nederland komen zien er vooral mooi uit, maar geven vaak nauwelijks nectar en stuifmeel. Wilde bloemen zijn minder kleurrijk en uitbundig maar zorgen wél voor voedsel van bijen, hommels en vlinders. Voor het helpen van de biodiversiteit is een inheems wildebloemenmengsel zonder bestrijdingsmiddelen het beste.

Plant een haag

Veel mensen kiezen voor een schutting, omdat ze een haag toch regelmatig moeten knippen. Er zijn veel verschillende soorten hagen die minder onderhoud vragen. Een haag is goed voor de biodiversiteit, zeker als er bloemen en bessen in komen. Vogels kunnen zich er in verschuilen en nestelen. Hagen kunnen ook zorgen voor schaduw, en voor plekken uit de wind maar in de zon. Vlinders hebben bijvoorbeeld zonnige plekken uit de wind nodig om zichzelf op te warmen.

Tegels verwijderen

Gemeente Oudewater doet mee aan het NK Tegelwippen. Door het verwijderen van tegels, is er ruimte voor meer planten en bloemen. Zaai zelf wilde bloemen of kies planten waar insecten van houden.

Hang een nestkast op

Vleermuizen wonen vaak in spouwmuren. Nu woningen beter geïsoleerd zijn kunt u ze helpen met een nestkast. Vogels hebben ook een plek nodig om hun nest te maken, bijvoorbeeld in een vogelhuisje.

Contact

Wilt u ook aan de slag om de biodiversiteit in uw leefomgeving te helpen? Of heeft u een vraag over de biodiversiteit in de gemeente? Neem dan contact op door te mailen naar biodiversiteit@oudewater.nl.