Masterplan binnenstad

Het Masterplan is een groot project wat bestaat uit meerdere deelprojecten. In deze deelprojecten voeren wij werkzaamheden uit om de binnenstad van Oudewater mooier, veiliger en leefbaarder te maken. Het moet een plek worden waar bewoners en bezoekers graag komen.

Actuele deelprojecten 

Groot onderhoud kademuren

Vanaf 22 april voeren wij controles uit aan de Noord-IJsselkade, Zuid-IJsselkade, Amsterdamse Veer en Vinkenbuurt. Met deze controles onderzoeken wij wat de staat van de kademuren is en of deze hersteld moeten worden.  Als dat het geval is voeren wij na het vaarseizoen, in het najaar van 2024, reparaties uit. 

De volgende kademuren zijn op dit moment helemaal hersteld: 

  • Havenstraat
  • Korte Havenstraat
  • Leeuweringerstraat
  • Kromme Haven
  • Donkere Gaard

Herinrichting Markt en omgeving

Het grootste deelproject van het Masterplan is het opnieuw inrichten van de Markt en omgeving. Het gaat om de volgende gebieden: de Leeuweringerstraat, Marktbrug, Markt Oostzijde, Korte Havenstraat, Visbrug, Peperstraat, Markt Westzijde, Donkere Gaard en Kromme Haven. Op dit moment zitten wij in de voorbereidende fase. In deze fase zijn wij onder andere aan het onderzoeken of we bepaalde werkzaamheden kunnen combineren. We kunnen dan alles in één keer aanpakken. 

Afgeronde deelprojecten

Vervangen oude gasleidingen 

In de binnenstad lagen nog veel oude gasleidingen. Deze gasleidingen waren aan vervanging toe. In juli 2020 is Stedin begonnen met deze vervagingsopgave. De werkzaamheden zijn nu helemaal klaar. 

Herinrichting Lange Burchwal, Wijngaardstraat en omgeving

De Lange Burchwal, Wijngaardstraat en directe omgeving zijn in 2020 – 2022 opgeknapt. Op 19 maart 2022 is de Lange Burchwal officieel geopend. 

Marktbrug en Visbrug

De Markt- en Visbrug zijn opgeknapt. Aan de onderkant van de bruggen is het voeg- en metselwerk vernieuwd. Aan de bovenkant is een waterkerende laag aangebracht. We hebben ook de straat opnieuw aangelegd met klinkers die bij de historische uitstraling van de stad horen. Door dit onderhoud hoeft er de volgende 30 jaar niets meer worden gedaan aan beide bruggen. 

Contact

Heeft u vragen over het Masterplan van Oudewater? Neem dan contact op met de omgevingsmanager Cees Lock. Stuur een e-mail naar masterplan@oudewater.nl of bel naar het algemene nummer 14-0348.